Anže Božič z Odseka za teoretično fiziko Instituta "Jožef Stefan" je v sodelovanju z Antoniem Šibrom z Instituta za fiziko v Zagrebu v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences objavil članek Mechanical design of apertures and the infolding of pollen grain. V študiji sta Božič in Šiber z elastomehaničnim modelom tankih lupin numerično preučevala mehanizme, ki omogočajo zrnom peloda, da se med izsuševanjem nadzorovano deformirajo in preprečijo nadaljnjo izgubo vode. Tako lahko prestanejo pot iz prašnikov do brazd pestiča, ne da bi se pri tem poškodoval genski material, ki ga nosijo. Študija kaže, da na različne načine deformacije pelodnih zrn vplivajo tako razmerje med elastičnimi lastnosti pelodne stene ter mehkejših apertur v njej, kot tudi oblika, število in velikost apertur samih. Elastične lastnosti pelodnih zrn na način zarišejo evolucijsko ugodne rešitve za njihovo mehansko zasnovo, ki se tako ponuja tudi kot mehanizem, ki bi lahko pojasnil veliko pogostost peloda z natanko tremi aperturami med dvokaličnicami.