Ime strani: ARRSProjekti / 2022 / Plazemsko aktivirani nanomehurčki: Nov pristop za učinkovito razkuževanje endoskopov

Plazemsko aktivirani nanomehurčki: Nov pristop za učinkovito razkuževanje endoskopov

Nazaj na seznam za leto 2022


Oznaka in naziv projekta

J2-4451 Plazemsko aktivirani nanomehurčki: Nov pristop za učinkovito razkuževanje endoskopov
J2-4451 Plasma activated nanobubbles: A new approach for high-level disinfection of flexible endoscopes

Logotipi ARRS in drugih sofinancerjev

© Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije

Projektna skupina

Vodja projekta: James L. Walsh

Sodelujoče raziskovalne organizacije:

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik

Sestava projektne skupine:

IJS: prof. dr. James L. Walsh, prof. dr. Uroš Cvelbar, doc. dr. Martina Modic, Martin Košiček, dr. Gregor Filipič, doc. dr. Janez Zavašnik, dr. Vasyl Shvalya

Klinika Golnik: dr. Dane Lužnik, prof. dr. Viktorija Tomič

Vsebinski opis projekta

Upogljivi endoskopi so eno glavnih orodji v sodobni klinični praksi, tako za potrebe diagnostike kot tudi pri kirurških posegih. Letno se v svetovnem merilu med 15 in 20 milijoni posegov, kjer se uporabljajo endoskopi. Te naprave so namenjene večkratni uporabi. Zaradi njihove specifične sestave so te naprave izredno problematične z vidika čiščenja in razkuževanja. ZAdnje študije so pokazale, da so na več kot 85% že očiščenih kolonoskopov še vedno prisotne G- bakterije ter da so na več kot 55% operativnih napravah odkrili dokaze o nastanku biofilmov. Taka kontaminacija predstavlja še posebej trdovraten način okužbe, saj lahko med pacienti povzroči prenos okužb z večkratno antibiotično odpornimi bakterijami. Trenutne metode čiščenja endoskopov so zamudne, drage in pogosto vključujejo uporabo škodljivih kemijskih snovi. Tovrstne klasične metode se niso izkazale kot primerne za učinkovito odstranjevanje biofilmov, kar pomeni, da kljub čiščenju še vedno obstaja možnost okužbe med pacienti, zato je nujno potrebno razviti nove pristope.

Osnovni podatki sofinanciranja so dostopni na spletni strani SICRIS.

Faze projekta in opis njihove realizacije

1. Faza Plazemska aktivacija nano-mehurčkov in njihovo razumevanje (Razvoj naprave za tvorbo plazemsko-aktiviranih nano-mehurčkov, iskanje povezave med plazemsko ekscitacijo in razelektritveno kemijo, povezava med razelektritveno kemijo, kemijo v tekočini in dinamiko mehurčkov)

2. Faza Razvoj realnega polimikrobnega modela biofilmov (v sodelovanju z bolnico Golnik) (identifikacija mikroflore na realnih endoskopih pred čiščenjem, priprava prtokola za določanje učinkovitosti inaktivacije znotraj endoskopskega kanala, priprava testnega materiala, ki bo predstavljal realno kontaminacijo endoskopa)

3. Faza Kontrolirana in-situ dostava nano-mehurčkov in dekontaminacije biofilma (implementacija petočnega reaktorskega sistema, modela za biofilme in začetna primerjalna analiza, identifikacija optimalnih parametorv za anstanek plazme/mehurčkov za hitro eliminacijo biofilmov, opis mehanizmov inaktivacije in demonstracije nastajanja in-situ RONS)

4. Faza Integracija tehnologije in demonstracija prototipa (določitev protokola delovanja AER in razvoj primerne simulacije z uporabo PAN, prikaz uporabnosti metode in stroškovna analiza, vzpostavitev dialoga z etičnimi in regulatornimi telesi za podporo nadaljnjega razvoja)

Bibliografske reference

Nazaj na seznam za leto 2022