EnakostSpolov

O Institutu
eNoviceIJS
Znotraj inštituta

Upravni odbor
Znanstveni svet
Direktorjeva pisarna

Logo


Athena


Logo

IJS ZA ENAKOST SPOLOVNOVICE

Izšlo je glasilo projekta Athena, v katerem lahko najdete informacije o dogodkih in aktivnostih, ki smo jih skupaj s projektnimi partnerji izvedli v preteklih mesecih. Lepo vabljeni k branju.


V petek, 4. marca, med 17. in 19. uro bodo v Mestni knjižnici Kranj izvedli drugo Živo knjižnico na temo Tehnofobija ni za ženske. Vabljeni ste, da jih obiščete, razširite novico, povabite prijatelje ... Če pa se prepoznate, kot pravi profil, pa se nam lahko pridružite tudi kot »živa knjiga«.

STAklub v sodelovanju s Komisijo za enake možnosti na področju znanosti, ki je svetovalno telo Ministrstva za znanost, izobraževanje in šport, organizira spletni posvet z naslovom "Znanstvenice v medijih". Dogodek bo v torek, 8. marca 2022, ob 10. uri, prenašali pa ga bomo v živo na strani vzivo.sta.si, kjer bo tudi na voljo za kasnejši ogled.

Na dan žena, 8. marca, ob 19. uri ste vabljeni na okroglo mizo, kjer bo pogovor tekel o temi: »Tehnofobija ni za ženske«, pogovarjali se bomo s strokovnjaki in razglasili nagrajence natečaja dobrih zgodb Tehnofobija ni za ženske. Vabljeni na dogodek.


MEDNARODNI DAN ŽENSK IN DEKLET V ZNANOSTI

11. februar obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti z željo, da bi premostili razlike v zastopanju žensk in deklet na tem področju. Enakopravna zastopanost spolov v znanosti je tudi ključnega pomena za doseganje mednarodno dogovorjenih razvojnih ciljev trajnostnega razvoja. V želji, da bi dosegli popoln in enak dostop do znanosti za ženske in dekleta ter da bi spodbujali vlogo in sodelovanje žensk in deklet na tem področju ter ob tem še naprej dosegli enakost spolov je leta 2015 Generalna skupščina Združenih narodov 11. februar razglasila za mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Posebna predstavnica predsednika Generalne skupščine ZN Darja Bavdež Kuret je mnenja, da imamo v Sloveniji izjemno podlago za promocijo žensk. Po podatkih statističnega urada število žensk, vključenih v visokošolsko izobraževanje 3. stopnje od leta 2015/2016 narašča, delež ženskih doktorskih študentk se giblje okrog 53 odstotkov. Mednarodnemu dnevu deklet in žensk v znanosti se pridružuje tudi Institut "Jožef Stefan".


KAKO SE UPRETI PRISTRANSKOSTI V AKADEMSKEM POLJU?

14. januarja 2022 je v okviru evropskega projekta Athena za Odbor za izvedbo načrta enakih možnosti glede na spol (Odbor GEPI) potekalo spletno izobraževanje na temo enakosti spolov. Delavnico z naslovom Kako se upreti pristranskosti v akademskem polju? je vodila strokovnjakinja s področja enakosti spolov prof. dr. Milica Antić Gaber s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Na delavnici so se udeleženci in udeleženke seznanili z osnovnimi koncepti spola v navezavi z (ne)zavedno pristranskostjo.

Spletna delavnica


ODBOR ZA IZVEDBO NAČRTA ENAKIH MOŽNOSTI GLEDE NA SPOL

Na Institutu "Jožef Stefan" smo v okviru aktivnosti evropskega projekta Athena: Implementing gender equality plans to unlock research potential of RPOs and RFOs in Europe dne 17. avgusta 2021 ustanovili Odbor za izvedbo načrta enakih možnosti glede na spol ali krajše Odbor GEPI (Gender Equality Plan Implementation). Vodja odbora prof. dr. Barbara Malič je seznanila članice in člane o vsebini in ciljih projekta Athena ter o vlogi in nalogah odbora. Odbor GEPI namreč sestavljajo predstavniki/predstavnice različnih ciljnih skupin zaposlenih (vodstveni kader, raziskovalci/raziskovalke, administracija, sekretariat in mladi raziskovalci/raziskovalke). Odbor GEPI bo imel ključno vlogo pri uvajanju in izvedbi institucionalnih sprememb na IJS, kot tudi pri uspešnem izvajanju projekta Athena.

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si