Korona / Maske

TESTIRANJE ZAŠČITNIH MASK NA IJS

Med številnimi različnimi dejavnostmi raziskovalcev Instituta "Jožef Stefan" v času novega koronavirusa SARS-CoV-2 je tudi testiranje kakovosti zaščitnih mask. Skupina, ki jo sestavljajo mlada raziskovalca mlada raziskovalca Anja Pogačnik Krajnc in Luka Pirker, prof. dr. Maja Remškar, doc. dr. Anton Gradišek, dr. Andreja Jelen in prof. dr. Igor Mekjavić, preverja prepustnost različnih tipov mask za nanodelce in primernost mask glede kakovosti dihanja. Testiramo tudi lastnosti mask po sterilizaciji z nekaterimi metodami, ki se uporabljajo za sterilizacijo v zdravstvu.

Eno od pomembnejših vprašanj pri spoprijemanju z novim koronavirusom je pomanjkanje primerne zaščitne opreme, predvsem za zdravstvene delavce in druge izpostavljene poklice. Ker gre pri maskah večinoma za izdelke za enkratno uporabo, se je pojavilo vprašanje, ali lahko maske ob primerni sterilizaciji uporabimo večkrat. Samoiniciativno so podjetja, posamezniki in bolnišnice začeli izdelovati improvizirane maske, za katere niso poznali učinkovitosti zaščite pred virusi. Na pobudo združenja Mladi zdravniki ter zdravnikov iz UKC Ljubljana in Maribor ter iz splošnih bolnišnic Novo mesto in Ptuj smo na IJS začeli testirati različne tipe mask. Z opremo, ki je sicer namenjena spremljanju onesnaženosti zraka z nanodelci, lahko preverjamo, kako dobro posamezna maska filtrira iz zraka drobne delce standardnega prahu, ki so približno enako veliki kot virusi SARS-CoV-2. Poleg tega smo preverili, ali se v predelanih maskah lahko zadovoljivo diha in ali se v njih ne nabira CO₂.COVID-19

Prvi izsledki po pričakovanju kažejo, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga precej podobno učinkovitost filtracije delcev. Čeprav sama tkanina dobro filtrira, se zaradi preprostega dizajna te maske ne prilegajo povsem obrazu, kar poslabša učinkovitost filtriranja maske iz sicer učinkovite tkanine. Kljub temu so te maske priporočena zaščita za okolja, kjer ni velika verjetnost za okužbo, saj predvsem preprečujejo, da bi morebitni okuženi nosilec virus širil kapljično. Rezultati testiranj mask tipov FFP2, FFP3 in N95 so pokazali, da tovrstne maske zadržijo večino delcev, vendar samo, če se dobro prilegajo obrazu – tudi pri teh maskah je torej pomembna pravilna namestitev. Te maske so namenjene ljudem, ki delajo v okoljih, kjer so z veliko verjetnostjo izpostavljeni virusu, kot so delavci v zdravstvu ali interventne ekipe.

Testirali smo tudi nekaj različnih improviziranih mask. Tudi za maske, narejene s 3D-tiskom, se je izkazalo, da imajo težavo s tesnjenjem in s prileganjem obrazu. Predelana celoobrazna potapljaška maska je odlično filtrirala nanodelce, težava take maske pa je neprimerno časovno povečevanje koncentracije ogljikovega dioksida (CO₂) in zniževanje koncentracije kisika (O₂) v maski. Predelana plinska maska s stališča koncentracije CO₂ in O₂ ni problematična in jo na IJS ocenjujemo kot primerno za takojšnjo uporabo, če bi znova začelo primanjkovati zaščitne opreme. Preprosta menjava filtra in sterilizacija omogočata večkratno uporabo te maske.

Na IJS testiramo tudi vpliv sterilizacije na učinkovitost filtriranja delcev. Gre za metode sterilizacije, ki so običajne v medicini. Testiramo sterilizacijo s segrevanjem, s peroksidno plazmo, z obsevanjem z ultravijolično svetlobo in z izpostavljanjem rentgenskim žarkom, med njimi tudi visokoenergijskim rentgenskim (gama)žarkom. V teh raziskavah sodelujejo raziskovalci na Reaktorskem centru v Podgorici pod vodstvom prof. dr. Luke Snoja.

IJS je pri raziskavah mask v stalnem stiku s predstavniki ministrstev za zdravje, za obrambo in za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, z Biotehniško fakulteto in s posameznimi podjetji, ki razvijajo zaščitne maske. Svoje rezultate in izkušnje delimo tudi z zdravniki na kriznih območjih v Veliki Britaniji. Mladi raziskovalec Miha Dežman, inženir Miro Vrhovec in prof. dr. Igor Mekjavić so predelali plinsko masko v masko za dovajanje zračne mešanice obogatene s kisikom, ki jo potrebujejo pacienti, okuženi s koronavirusom SARS-CoV-2. Tako predelano masko sedaj testirajo v eni od londonskih bolnišnic. Rezultati testiranj so lahko v pomoč posameznim uporabnikom, ni pa Institut "Jožef Stefan" akreditiran laboratorij za preskušanje medicinskih mask po mednarodnih standardih.


COVID-19