Arhiv novic

Pretekli teden je pod taktirko Centra za prenos tehnologij in inovacij Instituta "Jožef Stefan" potekala 14. Mednarodna konferenca o prenosu tehnologij. Zbrane sta pozdravila državna sekretarja na MIZŠ in MGRT prof. dr. Mitja Slavinec in gospod Simon Zajc ter direktor Instituta "Jožef Stefan" prof. dr. Boštjan Zalar. Na zaključni slovesnosti so podelili nagrado za najboljšo inovacijo iz javno-raziskovalnih organizacij, prejeli pa sta jo tudi dve zmagoviti ekipi raziskovalcev Instituta "Jožef Stefan": Andrej Seljak, Rok Dolenec, Rok Pestotnik, Matija Milanič, Peter Križan in Samo Korpar za predstavitev sistema za merjenje življenjskega časa fluorescence, Ita Junkar, Metka Benčina, Rok Zaplotnik in Matic Resnik pa za novi postopek obdelave površin za medicinske pripomočke, zlasti žilne opornice. Nagrada se v okviru Mednarodne konference za prenos tehnologij podeljuje že 13 let, v tem obdobju pa je Center za prenos tehnologij in inovacij zmagovalnim ekipam podelil nagrade v vrednosti preko 55.000 eurov. Čestitamo!

Arhiv novic

Od 22. do 24. septembra 2021 je v Portorožu potekala tradicionalna konferenca slovenskih kemikov s tujimi gosti Slovenski kemijski dnevi 2021. Letošnja konferenca sovpada tudi 70. obletnico Slovenskega kemijskega društva, zaradi česar je bila udeležba rekordna. Vsako leto na konferenci podelijo nagrade mladim raziskovalcem in študentom za najboljše predavanje in poster. Letos so mladi raziskovalci z Instituta "Jožef Stefan", v konkurenci z vrstniki z Univerz v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici ter Kemijskega Inštituta, slavili kar trikrat. Prejeli so namreč vse tri nagrade za najboljše predavanje: 1. mesto Matjaž Dlouhy z Odseka za fizikalno in anorgansko kemijo (v imenu nagrajenca nagrado prevzel doc. dr. Anton Kokalj), 2. mesto Sebastjan Nemec z Odseka za sintezo materialov, 3. mesto pa je Oana-Andreea Condurache z Odseka za elektronsko keramiko delila z Anžetom Ivančičem s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Nagrajencem iskreno čestitamo.

Arhiv novic

Skupina ameriških raziskovalcev pod vodstvom Xiaoguang Wanga, s katero je zadnji dve leti intenzivno sodeloval doc. dr. Uroš Tkalec z Odseka za fiziko trdne snovi Instituta "Jožef Stefan", je v reviji Science Advances objavila članek o nastavljivih spolzkih površinah za mikrofluidične aplikacije na osnovi tekočih kristalov. Avtorji poročajo o neodvisni manipulaciji mobilnosti in kemijske sestave kapljic vode na mezofazah z zaporedjem faznih prehodov. Na drsenje kapljic primarno vpliva pozicijski red tekoče kristalnih molekul, prenos kemikalij v vodni medij pa je odvisen od njihove orientacijske urejenosti in prisotnosti ionov. Na ta način je mogoče izjemno učinkovito odstranjevati ione težkih kovin iz vode, pri čemer se polzeče kapljice vode ne lepijo na podlago. Rezultati odpirajo številne možnosti uporabe z anizotropno tekočino impregniranih poroznih površin, kot so kapljični mikroreaktorji, kontrolirano sproščanje aktivnih snovi in dostava učinkovin, tudi na primer za dostavo zdravil in vivo.

Arhiv novic

Mladinska sekcija evropskega jedrskega združenja vsaki dve leti organizira forum mladih, European Nuclear Young Generation Forum. Na njem mladi jedrski strokovnjaki predstavijo svoja raziskovalna dognanja ter delijo izkušnje s trenutno najaktualnejših tem na področju jedrske energije. Na letošnji konferenci v Tarragoni v Španiji, ki je združila okoli dvesto mladih jedrskih strokovnjakov iz Evrope, so bile glavne teme: majhni modularni reaktorji, energetska tranzicija in vloga jedrske energije, radioaktivni odpadki ter preboji na področju jedrskega goriva in materialov. Na konferenci je bilo poleg ustnih predstavitev in posterjev več vabljenih predavanj, okroglih miz ter enajst delavnic. Na letošnjem srečanju je nagrado za najboljši prispevek tehničnega dela dobil doktorski študent na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta "Jožef Stefan" Janez Kokalj za prispevek “Model for premixed layer formation in stratified fuel-coolant configuration and its application”, pripravljen pod mentorstvom dr. Mitje Uršiča in dr. Matjaža Leskovarja.

Arhiv novic

Skupina z Odseka za biotehnologijo Instituta "Jožef Stefan" pod vodstvom dr. Aleša Berleca sodeluje v mednarodnem projektu Cell4Chem, s polnim naslovom Inženirstvo mikrobnih skupnosti za pretvorbo lignoceluloze v srednje-verižne karboksilate. Konec septembra je v virtualni obliki potekal "Kickoff Meeting" projekta, ki poteka v okviru ERA-Net CoBioTech in je 1. julija 2021 pričel s triletnim financiranjem. Glavni cilj projekta je zagotoviti nova orodja in strategije za pridobivanje specialnih kemikalij kaproata in kaprilata iz trajnostnih hranil, kot so agro-industrijski odpadki, s čimer bi nadomestili trenutno uporabo palmovega in kokosovega olja. Projektni partnerji, poleg Instituta "Jožef Stefan" še Laboratoire de Chimie Bacterienne iz Francije, Norwegian University of Science and Technology iz Norveške, University of Santiago de Compostela iz Španije in nemški BlueMethano GmbH, bodo skušali navedeni cilj doseči z načrtovanjem in usmerjanjem mikrobnih konzorcijev z uporabo biotehnoloških, sintezno bioloških in bioinformatičnih pristopov ter pristopov sistemske biologije.

Arhiv novic

Dvajset let dela raziskovalcev Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko Instituta "Jožef Stefan" pod vodstvom prof. dr. Igorja Mekjaviča je v petek, 1. oktobra 2021 obeležilo nov mejnik. V Nordijskem centru Planica so v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo, Ministrstvoma za izobraževanje, znanost in šport ter za gospodarski razvoj in tehnologijo slovesno zagnali »človeško centrifugo« in tako otvorili Laboratorij za gravitacijsko fiziologijo Instituta "Jožef Stefan". Novi laboratorij ponuja možnost prebojnih mednarodnih in interdisciplinarnih raziskav, ki bo nedvomno privabila slovenske in tuje znanstvenike k sodelovanju na področju vesoljske fiziologije in medicine, s čimer bo slovensko znanje še bolj prisotno pri prihodnjem odkrivanju vesolja. Laboratorij bo prispeval k raziskavam za ohranjanje zdravja in dobrega počutja astronavtov med prihodnjimi misijami v vesolje, hkrati pa tudi ljudi za življenje na Zemlji, Slovenija pa se bo postavila ob bok najuspešnejšim državam na svetu ter Franciji in Nemčiji s podobnima laboratorijema.

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike