ZAUPAJMO V ZNANOST IN CEPLJENJE

Predvajaj video

Arhiv novic

Jeffrey C. Everts in Miha Ravnik z Odseka za fiziko trdne snovi Instituta "Jožef Stefan" in Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani sta v članku predstavila podrobno raziskavo vplivov singularnih topoloških defektov na porazdelitev ionov v kompleksnih nematskih tekočinah. Avtorja sta uspela s teoretičnim modelom pokazati, da lahko topološki defekti v nematskih elektrolitih delujejo kot območja za lokalno ločevanje električnega naboja. Pri tem se tvorijo električno nabita jedra singularnih topoloških, ki so v izbranih geometrijah obdani z električnimi več-sloji. Take porazdelitve ionov so posplošitev električnih dvojnih slojev, ki jih poznamo v izotropnih elektrolitih. Avtorja posebej pokažeta, da se ioni zelo učinkovito sklapljajo z jedri defektov v orientacijski urejenosti preko mehanizma ionske topnosti, z okoliškimi deformacijami orientacijskega ureditvenega polja pa preko mehanizma fleksoelektričnosti. Raziskava je pomemben prispevek k razumevanju elektrostatskih mehanizmov pri urejanju kompleksnih anizotropnih mehkih snoveh.

Arhiv novic

Odsek za odprte sisteme in mreže Instituta "Jožef Stefan" je s spletnim dogodkom obeležil 30. obletnico prve internetne povezave v Sloveniji. Kot je povedala prof. dr. Borka Jerman Blažič, so prvo internetno povezavo v Sloveniji vzpostavili 27. novembra 1991, ko so paketke IP iz Ljubljane poslali v usmerjevalnik na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet. Internet je bil takrat akademsko omrežje, ki je omogočalo kar nekaj storitev do pojava spleta: e‑pošto, prenos datotek, novičarske platforme, storitve iskanja (gopher) in podobno. Proti koncu 20. stoletja pa se je internet razširil po celem svetu. "Danes nam gre dobro pri širokopasovnem internetu, kjer je Slovenija po večini parametrov Evropske komisije nad evropskim povprečjem, nekoliko slabše pa se Slovenija izkaže pri uporabi interneta. Namreč, interneta ni nikoli uporabilo 11 odstotkov prebivalstva, pod povprečjem EU pa smo tudi pri rednih (85 %) in pogostih (76 %) uporabnikih interneta.", je še razložila Jerman Blažičeva.

Arhiv novic

Institut "Jožef Stefan" je 22. novembra 2021 na delavnici »Dan FAIR v Sloveniji – Znanost sreča podjetništvo« virtualno gostil predstavnike centra FAIR. FAIR v Darmstadtu v Nemčiji bo eden največjih centrov pospeševalnikov za temeljne raziskave na svetu, bo laboratorij, v katerem bodo proizvajali in raziskovali snov, ki običajno obstaja le v globini vesolja. Tako bodo raziskovalci dobili vpogled v strukturo snovi in evolucijo vesolja od Velikega poka pa do danes. V projekt izgradnje so poleg Slovenije vključene še Finska, Francija, Indija, Nemčija (gostiteljica), Poljska, Romunija, Rusija, Švedska, Združeno kraljestvo (pridruženi partner) in Češka (aspirativni partner), skupno pa 3000 znanstvenikov iz več kot petdesetih držav. Z Instituta "Jožef Stefan" sodelujejo raziskovalci Odseka za fiziko nizkih in srednjih energij in številni študentje. V okviru delavnice sta Institut "Jožef Stefan" in Univerza v Ljubljani podpisala tudi dogovor o sodelovanju in se pridružila FAIR GET_INvolved programu s širokom naborom možnosti raziskovanja.

Arhiv novic

18. novembra 2021 je Evropska komisija imenovala prvi upravni odbor Evropskega inovacijskega sveta (European Innovation Council - EIC) z mandatom do leta 2023. Med člane odbora je bila imenovana tudi dr. Špela Stres, MBA, LLM, sicer vodja Centra za prenos tehnologij in inovacij na Institutu "Jožef Stefan". Evropski inovacijski svet v novi evropski finančni perspektivi 2021-2027 predstavlja tretji steber programa Obzorje Evropa. Kot največja iniciativa za inoviranje v Evropi, bo EIC finančno podprl inovativne raziskovalce in podjetnike pri razvoju in implementaciji prelomnih tehnologij in inovacij. Upravni odbor ima močno vlogo pri usmerjanju izvajanja EIC kot vodilnega evropskega inovacijskega programa s proračunom 10 milijard EUR, ki podpira inovacije v njihovem celotnem življenjskem ciklu. Nepovratna sredstva v višini do 5 mio EUR na projekt so zagotovljena tudi za izvedbo prebojnih bazičnih raziskav od TRL 2 naprej. Upravni odbor bo zlasti svetoval o strategiji, delovnem programu in tematskih portfeljih EIC ter o širših zadevah inovacijske politike. Člani upravnega odbora naloge odbora izvajajo v svojem imenu.

Arhiv novic

Državni zbor RS je 18. novembra 2021 soglasno sprejel Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je intenzivno nastajal več kot pol desetletja in sta ga strokovna ter splošna javnost težko pričakovali. Zakon je nastajal ob visoki podpori deležnikov in prinaša številne pomembne rešitve. Med drugim ureja financiranje na način, ki omogoča stabilnost in avtonomen razvoj znanstvenoraziskovalne dejavnosti in njenih izvajalcev. Zakon bo omogočal vzpostavitev pogojev, da Slovenija postane mednarodno privlačna destinacija za raziskovalno delo, s poudarkom na vračanju slovenskih raziskovalcev v Slovenijo, prinaša pa tudi stimulativno nagrajevanje uspešnih raziskovalcev. Ciljna vrednost je nameniti 1 odstotek BDP javnih sredstev za znanstvenoraziskovalno dejavnost z rastjo 0,08 % BDP na letni ravni, kar naj bi do leta 2025 pomenilo dvakrat več sredstev. S sprejemom tako pomembnega zakona bo država ustvarila pogoje za hitrejši razvoj in boljše vključevanje v evropski in svetovni raziskovalni prostor ter učinkoviteje uporabila znanje v gospodarstvu.

Arhiv novic

Institut "Jožef Stefan" se pridružuje članom Rektorske konference in Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije v skupnem pozivu k cepljenju proti covidu-19.
V sporočilu za javnost dne 18. novembra 2021 smo poudarili pomen skupnega boja proti epidemiji covid-19 in pozvali k zaupanju v znanost. Opozorili smo, da je v času koronavirusa vprašanje zaupanja v znanost dobilo še večji pomen; cepiva so eden ključnih znanstvenih dosežkov, ki so doslej rešila več življenj kot katerokoli drugo zdravilo. "Po svetu so izkoreninila vrsto nevarnih, smrtonosnih bolezni, kot so otroška paraliza, ošpice in črne koze. Še pred pojavom koronavirusa so cepiva vsako minuto rešila več kot pet življenj in tako preprečila do tri milijone smrti na leto."
Pozvali smo tudi k spoštovanju zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa.Ob tem smo spomnili na primanjkljaj zdravstvenega osebja, ki v bolnišnicah skrbi za covidne bolnike. "Lahko jim pomagamo. Z odgovornim ravnanjem do sebe, do najbližjih, do družbe."

Institut "Jožef Stefan", Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana, Slovenija, Telefon: (01) 477 39 00, Faks.: (01) 251 93 85
info@ijs.si

Arhiv novic | News Archive | Rubrike